15 Ιανουαρίου 2011

Show me the money!!


Μουσική, δόξα και χρήμα. Αυτός, ήταν και είναι, ο διακαής πόθος πολλών μουσικών και συγκροτημάτων, καθώς από την δεκαετία του 60 και μετά η εμπορευματοποίηση της μουσικής (κάθε είδους), έχει αναχθεί σε επιστήμη. Μέχρι την εμφάνιση του Elvis, κανένας καλλιτέχνης, νομίζω, δεν είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να γίνει πλούσιος, επειδή γράφει μουσική και τραγουδάει. Οι τρελές πωλήσεις που έκανε τότε ο Βασιλιάς, άνοιξαν τον ασκό του χρήματος και τα τότε golden boys δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Βέβαια, και τους μουσικούς δεν τους χάλασε καθόλου, αφού την τρέλα τους την μετατρέψανε σε επιχείρηση που γεννούσε δολάρια. Όποια καινούργια και προχωρημένη τάση εμφανιζόταν στον μουσικό χάρτη, η οποία είχε την αποδοχή κυρίως της νεολαίας, αυτόματα την ονόμαζαν μόδα και την μετέτρεπαν σε προϊόν.
Έτσι έγινε με το rock, το punk, την soul, την disco, το hip hop και το ίδιο θα γίνει και με ότι άλλο γεννηθεί στην μουσική στο μέλλον. Φυσικά και ο καλλιτέχνης πρέπει να αμείβεται για το μουσικό του έργο, αλλά είναι άλλο να βγάζεις λεφτά από την μουσική σου, και άλλο να γράφεις μουσική για να βγάλεις λεφτά. Οι πιο πολλοί καλλιτέχνες έχουν περάσει και από τα δύο στάδια, ενώ άλλοι ισορροπούν έντεχνα ανάμεσα τους. Υπάρχουν, φυσικά, και μουσικοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξελίσσουν την δουλειά τους, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα (ευτυχώς!) και χάρη σε αυτούς εξελίσσεται και η μουσική ως τέχνη. Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι, όταν ο μουσικός βάζει όλη την ψυχή του σε ένα έργο, χωρίς να σκέφτεται τις πωλήσεις, τότε είναι που το κοινό τον ανταμείβει ηθικά και βέβαια οικονομικά. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν!

Ωδή στο χρήμα λοιπόν, τραγούδια για να χρησιμεύσουν ως μουσική υπόκρουση σε όλες τις τράπεζες, να καλμάρουν τα νεύρα μας στις ουρές αναμονής και να μας κάνουν να χαμογελάμε όταν καταθέτουμε τον οβολό μας στο ταμείο!.





Money - Pink Floyd .1973
Πρώτο και καλύτερο, έμεινε στην ιστορία για τα εφέ από νομίσματα και ταμειακές μηχανές που χρησιμοποίησε το group στην εισαγωγή του τραγουδιού, καθώς και για το κιθαριστικό σόλο του David Gilmour, το οποίο ψηφίστηκε το 2008, μέσα στα 100 καλύτερα σόλο στην ιστορία του rock μουσικής.
















Bruce Springsteen - Pay Me My Money Down (Παραδοσιακό)
Παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο τραγουδούσαν οι νέγροι σκλάβοι που δουλεύανε στα παράλια της πολιτείας Georgia. Το διέσωσε μια Αμερικανίδα συγγραφέας και ο τελευταίος που το διασκεύασε ήταν ο Springsteen, το 2006 στο album "We Shall Overcome, The Seeger Sessions". Στο video η εκτέλεση είναι κα-τα-πλη-κτι-κή. Σεβασμός στην παράδοση.















Barrett Strong - Money (thats what i want). 1959
Η νεοσύστατη εταιρεία Motown, το 1959, κυκλοφορεί αυτό το single και γίνεται η πρώτη της επιτυχία. Η πατρότητα του τραγουδιού αμφισβητείται, καθώς πριν το ηχογραφήσει ο Barrett Strong, ένας bluesman με τον όνομα John Lee Hooker έλεγε ένα τραγούδι με ίδιους στίχους, στις τότε ζωντανές του εμφανίσεις.

listen now







Funkadelic - Funky Dollar Bill. 1970
Από το δεύτερο album της μπάντας του George Clinton "Free Your Mind....
And Your Ass Will Follow. Χωρίς σχόλια..


















Monty Python - The Money Song. 1975
Ο ύμνος του χρήματος σε 56 δευτερόλεπτα από την κορυφαία σατιρική ομάδα της Αγγλίας.



















For The Love Of Money - The O' Jays. 1973
Τρομερό Soul/Funk κομμάτι του περίφημου ήχου της Philadelphia, από τον δίσκο Ship Ahoy. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι δανεισμένος από την αρχή ενός εδαφίου στην Βίβλο: " For the love of money is the root of all evil: which while some coveted after, they have erred from the faith, and pierced themselves through with many sorrows".

















Money's too tight to mention - The Valentine Brothers. 1982
3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το διασκεύασαν οι Simply Red και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, λες και το αυθεντικό δεν ήταν καλό. Περίεργα πράγματα.
















Money Talks - AC/DC. 1990
Το πιο επιτυχημένο single των AC/DC στην Αμερική (Νο 23) από τον δίσκο The Razors Edge. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους, μετά το τέλος του money talks, πετούσαν στον κοινό χιλιάδες ψεύτικα δολάρια τυπωμένα με την φωτογραφία του κιθαρίστα Angus Young.

























Money For Nothing - Dire Straits. 1985
Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που εξέπεμψε το ευρωπαικό MTV την πρώτη μέρα της λειτουργίας του το 1987. Ειρωνία. Τεράστια εμπορική επιτυχία των Dire Straits, έμεινε στην ιστορία για την χαρακτηριστική εισαγωγή του και για το πρωτοποριακό, για εκείνη την εποχή video clip. Στα δεύτερα φωνητικά βοηθάει ο......Sting! τραγουδώντας  "I want my MTV"














I'm Broke - Black Joe Lewis & The Honeybears. 2009
" I'm broke, everybody knows that i have troubles with the money"
Δίσκος που κυκλοφόρησε πριν 2 χρόνια, με ήχο βγαλμένο από την καρδιά της μαύρης μουσικής















Put Yer Money Where Yer Mouth Is - Oasis. 2000
Κομμάτι απο το υποτιμημένο, κατα την γνώμη μου, album τους, Standing On The Shoulder Of Giants.


















All You've Got Is Money  - Grand Funk Railroad. 1971
Εξαιρετική αμερικάνικη rock/funk μπάντα που μεσουρανούσε την δεκαετία του 70. Το τραγούδι είναι απο τον δίσκο Survival του 1971.














Put The Money Down - The Who. 1974
Μετά την rock όπερα "Tommy", οι Who ετοίμαζαν και μια συνέχεια, την οποία θα ονόμαζαν "Lifehouse", και αυτο το τραγούδι θα συμπεριλαμβανόταν εκεί. Τελικά όμως μετάνιωσαν και κυκλοφόρησαν την δισκάρα "Who's Next".







Money Honey - Elvis Presley.1956
Η εκτέλεση του Elvis στο τραγούδι που έγραψε ο Jesse Stone (rhythm and blues μουσικός), το 1953.
Το τραγούδι μιλάει για ένα τύπο που έχει μείνει άφραγκος, και ζητά απεγνωσμένα από την γυναίκα του λεφτά, αλλιώς θα την παρατήσει!!.


















Taxman - The Beatles. 1966
Γραμμένο από τον George Harrison, το κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο Revolver, και μουσικά είναι εμπνευσμένο από την μελωδία που ακουγόταν στην τηλεοπτική σειρά "Batman", η οποία γνώριζε τεράστια επιτυχία εκείνη την εποχή στην Αγγλία. Ο αγανακτισμένος τότε Harrison, το έγραψε επειδή εκείνη την εποχή το συγκρότημα άρχισε να βγάζει αρκετά λεφτά, τα περισσότερα όμως εκ των οποίων, τα απέδιδαν σε φόρους στο κράτος.




















latest news

mOst rEAd

vIsItOrs

rEAdErs