17 Φεβρουαρίου 2011

Polly Jean Harvey



“Μεγάλωσα ακούγοντας John Lee Hooker, Howlin Wolf, Robert Johnson και πολύ Jimi Hendrix και Captain Beefheart. Έτσι εκτέθηκα σε όλους αυτούς τους μουσικούς σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό παρέμεινε μέσα μου και φαίνεται όλο και πιο πολύ όσο μεγαλώνω. Νομίζω ότι ο τρόπος που ζούμε καθώς μεγαλώνουμε είναι αυτό που ξέραμε όσο ήμασταν παιδιά.” PJ Harvey.


Αποτέλεσμα....



-Το 1992 το Rolling Stone της δίνει τον τίτλο της καλύτερης συνθέτριας της χρονιάς για το ντεμπούτο της album "Dry".
-Ο ίδιος δίσκος, φιγουράρει στις λίστα με τα 100 καλύτερα album όλων των εποχών στα περιοδικά NME και Melody Maker, καθώς και στο βιβλίο "1001 albums you must hear before you die".
-Έχει στην κατοχή της 2 υποψηφιότητες και 1 βραβείο Mercury ενώ ήταν υποψήφια 7 φορές για Brit Award και 5 φορές για Grammy.
-Σε ψηφοφορία αναγνωστών του περιοδικού Q, to 2002, παίρνει την θέση της καλύτερης rock τραγουδίστριας και το Rolling Stone, πάλι, τοποθετεί τα album της, "Rid Of Me" και "To Bring You My Love", μέσα στους 500 καλύτερους rock δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ!
Διακρίσεις, πού είτε τις πάρεις στα σοβαρά, είτε όχι, το γενικό συμπέρασμα είναι ένα:
Η Polly είναι ίσως η σημαντικότερη rock γυναικεία φυσιογνωμία των 2 τελευταίων δεκαετιών. Αυτό βέβαια, δεν αποδεικνύεται μόνο από τα 7 προσωπικά album που έχει κυκλοφορήσει, τα 2 εκ των οποίων, μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν rock αριστουργήματα, αλλά και από τις συνεργασίες της με καταξιωμένα ονόματα της μουσικής κοινότητας.
Δεν είναι και λίγο να ζητάνε τις υπηρεσίες σου καλλιτέχνες όπως ο Nick Cave και ο Mark Lanegan, ή να φωνάζεις τον Thom Yorke για ντουέτο και να ανταποκρίνεται. Για του λόγου τω αληθές, ακούστε παρακάτω.....




PJ Harvey and......



.....Automatic Dlamini.
Το συγκρότημα του John Parish, με τον οποίο συνεργάστηκε και πάλι 4 χρόνια αργότερα. Η φωνή της ακούγεται στον δίσκο "From Diva To A Diver", σε 3 κομμάτια, ενώ σε άλλα 2 παίζει μπάσο και drums!.






.....Grape.
Συμμετέχει στο album "Maths And Passion" EP, τραγουδώντας το "Baby In A Plastic Bag".









.....Moonshake.
Από το album των Moonshake, " The Sound Your Eyes Can Follow", μιας πειραματικής post/rock βρετανικής μπάντας που έδρασε μεταξύ 1991 και 1997. Η Polly δανείζει την φωνή της σε 5 τραγούδια τους, μεταξύ αυτών και στο "Just A Working Girl".




.....Nick Cave.
Την καλεί ο Cave, με τον οποίο ήταν και ζευγάρι για κάποιο διάστημα, για να τραγουδήσει σε 2 κομμάτια. Ακούγεται ,μεταξύ άλλων "καταραμένων" προσκεκλημένων, στην  διασκευή του τραγουδιού "Death Is Not The End" του Bob Dylan και στο "Henry Lee". Βασισμένο σε ένα παλιό αμερικάνικο παραδοσιακό τραγούδι, το "Henry Lee" αναφέρεται στην ιστορία ενός άντρα, ο οποίος έκανε το λάθος να πει στην γυναίκα του ότι δεν την αγαπάει, αλλά και ούτε ποτέ του την αγάπησε. Θολώνει λοιπόν η κοπέλα και ένα βράδυ τον μαχαιρώνει και πετάει το πτώμα του σε ένα πηγάδι. Ιστορίες αγάπης!
Lie there, lie there, little Henry Lee
Till the flesh drops from your bones
For the girl you have in that merry green land
Can wait forever for you to come home






......Spleen.
Η Polly τραγουδάει jazz. Οι Spleen είναι το συγκρότημα του Rob Ellis, drummer, που τον είχε στην ηχογράφηση των πρώτων δίσκων της.







.....John Parish.
Για πολύ καιρό, στενός συνεργάτης της και σε κάποιες δουλειές παραγωγός της. Κυκλοφόρησαν μαζί 2 δίσκους, το "Dance Hall At Lounge Point" το 1996 και "A Woman A Man Walked By" το 2009. Την βοήθησε και στο φετινό της έργο "Let England Shake.






.....Tricky.
Ντουέτο στο "Broken Homes" από τον δίσκο του Tricky, "Angels With Dirty Faces"






.....Sparklehorse.
Ο Mark Linkous, την προσκαλεί στην ηχογραφήσεις του δίσκου, "Its A Wonderful Life", στην Ισπανία και αυτή τραγουδάει, παίζει πιάνο, ηλεκτρική κιθάρα σε 3 κομμάτια και κάνει παραγωγή σε άλλα 2 μαζί με τον John Parish.





......Gordon Gano.
Ο τραγουδιστής των Violent Femmes συνεργάζεται μαζί της, για το τραγούδι "Hitting the ground", που θα συμπεριλαμβανόταν σε ένα soundtrack που δούλευε ο ίδιος, το 1995, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Lou Reed, ο Frank Black κ.α





.....Josh Homme.
Ιδρυτικό μέλος των Kyuss, των Queens Of The Stone Age, των Eangles Of  Death Metal και των Them Crooked Vultures. Το 1997 ξεκινάει το project "The Desert Sessions", μια μουσική κολεκτίβα που από τότε έχει κυκλοφορήσει 10 volumes. Η Pj Harvey προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 8 τραγούδια στα volumes 9 και 10.





.....Mark Lanegan.
"Come to me" και "Hit the city" τα δύο κομμάτια που τραγουδάει στον δίσκο του Lanegan " Bubblegum"





.....Thom Yorke.
Προσκαλεί τον τραγουδιστή των Radiohead, στις ηχογραφήσεις του album "Stories from the city, stories from the sea, και το αποτέλεσμα οδηγεί σε ένα από τα πιο σπαρακτικά ερωτικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ.

P.J. Harvey - This Mess We're In by mammoth




.....Marianne Faithfull.
Η Polly γράφει 3 τραγούδια, ενώ κάνει παραγωγή και συμμετέχει σε 5 συνολικά, στο εξαιρετικό album Marianne Faithfull, "Before The Poison.












latest news

mOst rEAd

vIsItOrs

rEAdErs